top of page

Ruokamyrkytys

  • Writer: VERTAAHOITOA.FI
    VERTAAHOITOA.FI
  • 1.8.2019
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 8.9.2019

Ruokamyrkytys on ruuasta tai vedestä saatu äkillinen sairastuminen. Ruokamyrkytys on suolistotulehdus, joka on useimmiten viruksen tai bakteerin aiheuttama. Yleisimmin ruokamyrkytys tarttuu pilaantuneesta, tai huolimattomasti säilytetystä ruuasta. Ruokamyrkytys muistuttaa oireiltaan hyvin paljon norovirusta, mutta kyse on kuitenkin eri taudista. Useimmissa tapauksissa ruokamyrkytys alkaa jo parin tunnin sisällä altistumisesta. Ruokamyrkytyksen oireina ovat usein ripuli, pahoinvointi ja oksentelu. Oireet häviävät muutamassa päivässä, joten ruokamyrkytys ei usein ehdottomasti edellytä päivystyskäyntiä, vaikkakin terveyskeskuslääkäreillä on merkitystä myös ruokamyrkytysepidemioiden hoidossa.

Ruokamyrkytys
Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys oireet

Suolistotulehdukset kuuluvat ihmisten yleisimpiin epidemioihin. Suolistotulehdusta kutsutaan kuitenkin ruokamyrkytykseksi, mikäli se on saatu ruuasta, tai juomavedestä.


Ruokamyrkytyksen oireet alkavat nopeasti ihmisen altistuttua taudille. Ruokamyrkytys alkaa yleisimmin noin kahden tunnin kuluessa altistuksesta. Joissain tapauksissa aikaa voi kuitenkin kulua jopa vuorokausi. Ruokamyrkytys voi ilmetä sairastuneella ripulina, pahoinvointina, tai oksenteluna. Joissain tapauksissa ruokamyrkytykseen liittyy myös kuumetta.


Ruokamyrkytyksessä oksentelu ja vatsakipu ovat usein huomattavasti voimakkaampia kuin tavallisissa vatsataudeissa. Ruokamyrkytys kuivattaa voimakkaasti elimistöä. Nestehukan välttämiseksi sairastuneen pitää muistaa nauttia nesteitä korvaava määrä. Ruokamyrkytys menee ohi muutaman päivän kuluessa tartunnan saamisesta.


Ruokamyrkytyksen itsehoito

Ruokamyrkytyksen itsehoidossa tärkeintä on nauttia riittävä määrä nestettä. Nestehukan korvaaminen saattaa vaatia jopa useiden litrojen juomista päivän aikana. Ruokamyrkytyksen saanut ei välttämättä pysty syömään seuraavien päivien aikana. Ruoka ei välttämättä pysy sisällä ja syöminen voi pahentaa vatsanväänteitä. Ruokamyrkytyksen aikana kannattaa syödä helposti sulavia ruokia. Etenkin nestemäiset ja sosemaiset ruuat ovat hyväksi havaittuja.


Mikäli ruokailu ei taudin aikana onnistu, tulee ruokamyrkytyksestä kärsivän saada tärkeitä suoloja muulla tavoin. Parhaiten tämä onnistuu sekoittamalla pieni määrä suolaa tuoremehuun tai veteen. Maitopohjaisia juomia, kofeiinipitoisia juomia tai makeutusaineita sisältäviä juomia ei suositella nautittavan ruokamyrkytyksen aikaan.


Vanhusten ja lasten nesteiden saamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Vanhukset ja lapset eivät osaa ilmaista janon tunnetta samalla tavoin kuin perusterve aikuinen. Tämä johtaa ruokamyrkytyksessä helposti riittämättömään nesteiden saantiin.


Milloin lääkäriin?

Mikäli mikään ei tunnu pysyvän sisällä ja ruokamyrkytys on rajuoireinen, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle. Mikäli ruokamyrkytykseen liittyy korkea kuume, tai uloste on veristä, on mentävä lääkäriin. Mikäli lähipiirissä usealla ihmisellä on samoja oireita, on otettava yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin ja selvitettävä oireiden alkuperä. Yleisesti ottaen perusterve aikuinen kuitenkin paranee ruokamyrkytyksestä kotihoidolla.


Ruokamyrkytyksen ehkäisy

Seuraavassa kuusi kätevää ohjetta, joiden avulla voit välttää ruokamyrkytyksen:


- Pese kädet

- Käytä puhtaita ruokailu- ja keittiövälineitä

- Pese aina kaikki kasvikset huolellisesti

- Kypsennä liha kunnolla

- Tarjoile ruoka mahdollisimman nopeasti

- Säilytä ruoka-aineita ohjeiden mukaan


Ruokamyrkytyksen ehkäisyssä tulee kiinnittää huomiota elintarvikkeiden oikeaoppiseen säilytykseen ja käsittelyyn. Elintarvikkeiden säilytyksessä ja käsittelyssä tulee noudattaa elintarvikekohtaisia ohjeita ja suosituksia. Myöskin hyvä käsihygienia ja keittiöhygienia ovat avainasemassa ehkäistäessä ruokamyrkytystartuntaa.


Eräs yleinen syy lomamatkoilla saatuihin ruokamyrkytyksiin, tai ruokamyrkytyksenkaltaisiin oireisiin, on paikallisen vesijohtoveden juominen (huomaa myös, että esimerkiksi juomiin saatetaan laittaa paikallisesta vesijohtovestä tehtyjä jääpaloja, jolloin lopputulos voi olla sama). Ulkomailla esimerkiksi vesijohtoveden mineraalipitoisuudet voivat olla niin erilaiset, että se aiheuttaa jo vatsanväänteitä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
LOGOsinikeltailmantekstiä.png
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2021VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.

bottom of page